پرسش‌ها و پاسخ‌ها درباره منصور هاشمی خراسانی

پایگاه نشر پرسش‌های مردم درباره‌ی علامه منصور هاشمی خراسانی و مکتب بازگشت به اسلام و پاسخ آن‌ها

پرسش‌ها و پاسخ‌ها درباره منصور هاشمی خراسانی

پایگاه نشر پرسش‌های مردم درباره‌ی علامه منصور هاشمی خراسانی و مکتب بازگشت به اسلام و پاسخ آن‌ها

بسم الله الرحمن الرحیم.
ان شاء الله در این پایگاه به انتشار پرسش‌های مردم درباره‌ی حضرت علامه منصور هاشمی خراسانی و کتاب بازگشت به اسلام و پاسخ آن‌ها از دفتر حفظ و نشر آثار ایشان خواهیم پرداخت.

6.احکام:احکام مکاسب و مشاغل حرام

شنبه, ۲۹ آبان ۱۳۹۵، ۰۹:۲۶ ب.ظ

لطفا پرسش شماره 133 احکام با موضوع «احکام مکاسب و مشاغل حرام» ثبت شده توسط «رضا راضی» در تاریخ 5 دی 1394 و پاسخ دفتر حفظ و نشر آثار علامه منصور هاشمی خراسانی؛ زمینه‌ساز عملی ظهور مهدی علیه السلام را بخوانید.

متن پرسش:

کشیدن سیگار و قلیان و تریاک چه حکمی دارد؟ خرید و فروششان چطور؟

پاسخ بخش پاسخگویی به پرسش‌های دفتر حفظ و نشر آثار منصور هاشمی خراسانی:

پاسخ پرسش شما به ترتیب زیر است:

اولاً استعمال مواد مخدّر، بدون تردید حرام است؛ چراکه از یک سو به بدن آسیب‌های جدّی و خانمان‌سوز می‌رساند، در حالی که خداوند فرموده است: «وَلَا تُلْقُوا بِأَیْدِیکُمْ إِلَى التَّهْلُکَةِ» (بقره/ 195)؛ «خود را با دستانتان به هلاکت نیندازید» و از سوی دیگر مصداق بارز اضاعه‌ی مال شمرده می‌شود، در حالی که خداوند فرموده است: «وَلَا تُبَذِّرْ تَبْذِیرًا ۝ إِنَّ الْمُبَذِّرِینَ کَانُوا إِخْوَانَ الشَّیَاطِینِ ۖ وَکَانَ الشَّیْطَانُ لِرَبِّهِ کَفُورًا» (إسراء/ 26 و 27)؛ «و (مال خود را) تلف نکن؛ چراکه تلف کنندگان (مال) برادران شیاطین هستند و شیطان پروردگارش را بسیار ناسپاس است»؛ چنانکه یکی از یارانمان ما را خبر داد، گفت:

«سَمِعْتُ ٱلْمَنْصُورَ ٱلْهاشِمیَّ ٱلْخُراسانِیَّ یَقُولُ: ما کانَ رَسُولُ ٱللّهِ صَلَّی ٱللّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ وَ سَلَّمَ یَشْرَبُ تِرْیاکاً أَوْ یَتَعَلَّقُ تَمِیمَةً أَوْ یَقُولُ ٱلشِّعْرَ مِنْ قِبَلِ نَفْسِهِ»؛ «شنیدم جناب منصور هاشمی خراسانی می‌فرماید: رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم تریاک استعمال نمی‌کرد و نظربند نمی‌آویخت و از نزد خود شعر نمی‌سرود».

و یکی دیگر از یارانمان ما را خبر داد، گفت:

«سَأَلْتُهُ عَنِ ٱلتِّرْیاکِ فَقالَ: إنَّهُ کَٱلْخَمْرِ وَ ٱلْمَیْسِرِ فِیهِمَا إِثْمٌ کَبِیرٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَ إِثْمُهُمَا أَکْبَرُ مِنْ نَفْعِهِمَا، فَٱجْتَنِبُوهُ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ! قُلْتُ: إِنَّ مِنَ ٱلْفُقَهاءِ مَنْ یَسْتَعْمِلُهُ! قالَ: ماذا تُرِیدُ مِنَ ٱلْفُقَهاءِ؟! وَ هَلِ ٱلْفُقَهاءُ إِلّا رِجالٌ مِنَ ٱلنّاسِ؟!»؛ «از آن جناب درباره‌ی تریاک پرسیدم، پس فرمود: هرآینه آن مانند خمر و قمار است که در آن‌ها گناهی بزرگ و منافعی برای مردم است و گناه آن‌ها از نفع آن‌ها بزرگ‌تر است، پس از آن اجتناب کنید، باشد که رستگار شوید! گفتم: از فقها کسانی هستند که آن را استعمال می‌کنند! فرمود: از فقها چه می‌خواهی؟! آیا فقها جز شماری از مردم هستند؟!».

ثانیاً در حرمت استعمال دخانیّات مانند حرمت استعمال موادّ مخدّر، جای تأمّل و اشکالی نیست؛ چراکه استعمال آن‌ها نیز مانند استعمال موادّ مخدّر، منشأ امراض مهلک و مصداق اضاعه‌ی مال است؛ چنانکه یکی از یارانمان ما را خبر داد، گفت:

«سَأَلْتُ ٱلْمَنْصُورَ عَنِ ٱلْبَنْجِ فَقالَ: ذٰاکَ مِنْ إِخْوانِها -یَعْنِی ٱلْخَمْرَ! ثمّ قالَ: مَنْ أَخَذَ سِیجاراً فَقَدْ أَخَذَ جَمْرَةً مِنَ ٱلنّارِ! قُلْتُ: قَبَّحَ اللّهُ إِمامَ قَوْمٍ قَدْ فُتِنَ بِٱلْأَنابِیب! فَتَأَمَّلَ قَلِیلاً ثُمَّ قالَ: دَعْ عَنْکَ هٰذا»؛ «از جناب منصور درباره‌ی حشیش پرسیدم، پس فرمود: این از برادران آن -یعنی خمر- است! سپس فرمود: هر کس سیگاری را در دست بگیرد، هرآینه اخگری از آتش (جهنّم) را در دست گرفته است! گفتم: خداوند زشت کند امام قومی را که شیفته‌ی پیپ‌هاست! آن جناب اندکی تأمّل کرد و سپس فرمود: این (موضوع) را وا گذار».

و یکی دیگر از یارانمان ما را خبر داد، گفت:

«سَمِعْتُهُ یَقُولُ: التَّدْخِینُ لَذَّةُ أَصْحابِ ٱلنّارِ وَ سَمِعْتُهُ یَنْهیٰ عَنِ ٱلصَّلاةِ خَلْفَ مَنْ یَسْتَعْمِلُ ٱلسِّیجارَ»؛ «از آن جناب شنیدم که می‌فرماید: دود کردن، لذّت اهل آتش است و شنیدم که از نماز گزاردن پشت سر کسی که سیگار می‌کشد، نهی می‌فرماید».

و یکی دیگر از یارانمان ما را خبر داد، گفت:

«رَأیٰ رَجُلاً یُدَخِّنُ فَقالَ لَهُ: أَیُعْجِبُکَ ٱلدُّخانُ؟ قالَ: نَعَمْ، قالَ: <فَارْتَقِبْ یَوْمَ تَأْتِی السَّمَاءُ بِدُخَانٍ مُبِینٍ ۝ یَغْشَى النَّاسَ ۖ هَٰذَا عَذَابٌ أَلِیمٌ>! فَأَلْقَی ٱلرَّجُلُ سِیجارَهُ لَمّا سَمِعَ هٰذا وَ قالَ: أَسْتَغْفِرُ ٱللّهَ وَ أَتُوبُ إِلَیْه»؛ «آن حضرت مردی را دید که (سیگاری در دست دارد و) دود می‌کند، پس به او فرمود: آیا دود را خوش می‌داری؟ گفت: بله، فرمود: <پس منتظر روزی باش که آسمان دودی آشکار می‌آورد؛ مردم را فرا می‌گیرد، آن عذابی دردناک است> (دخان/ 10 و 11)! پس مرد چون این سخن را شنید سیگار خود را انداخت و گفت: از خداوند آمرزش می‌طلبم و به سوی او توبه می‌کنم»!

ثالثاً از آنچه گذشت دانسته می‌شود که خرید و فروش موادّ مخدّر و دخانیّات جایز نیست؛ زیرا قاعده در اسلام، حرمت خرید و فروش هر چیزی است که استعمال آن حرام است؛ چنانکه یکی از یارانمان ما را خبر داد، گفت:

«سَمِعْتُ ٱلْمَنْصُورَ یَقُولُ: ثَمَنُ ٱلْکَلْبِ ٱلَّذِی یُعْبَثُ بِهِ سُحْتٌ وَ ثَمَنُ ٱلدُّخانِ سُحْتٌ»؛ «شنیدم جناب منصور می‌فرماید: پول سگی که با آن بازی می‌شود حرام است و پول دود حرام است».

و برخی دیگر از یارانمان ما را خبر دادند، گفتند:

«تَحاکَمَ إِلَیْهِ رَجُلانِ یَخْتَصِمانِ فَقالَ أَحَدُهُما: إِنَّ هٰذا دَفَعَ إِلَیَّ حَشِیشاً فَشَرِبْتُهُ ثُمَّ جاءَنِی یَطْلُبُ أَجْرَهُ وَ غالیٰ! فَقالَ ٱلْآخَرُ: ما وَهَبْتُهُ لَهُ وَ إِنَّما بِعْتُهُ! فَغَضِبَ وَ قالَ: إِنَّ أَحَدَکُمْ لَیَسْقِی أَخاهُ سَمّاً لِیَقْتُلَهُ ثُمَّ یَأْتِیهِ یَطْلُبُ أَجْرَهُ؟! لا أَجْرَ لَهُ وَ لا کَرامَةَ»«دو مرد در حالی که با یکدیگر نزاع می‌کردند، داوری را به نزد آن جناب آوردند، پس یکی از آن دو گفت: این مرد به من حشیشی داد و من آن را استعمال کردم، سپس به نزد من آمد و بهای آن را از من طلبید و قیمتش را بالا برد! مرد دیگر گفت: آن را به او نبخشیدم، بلکه فروختم! پس آن جناب به خشم آمد و فرمود: هرآینه یکی از شما به برادرش سمّی می‌دهد تا او را بکشد و سپس به نزد او می‌آید و بهایش را می‌طلبد؟! بهایی برای او نیست و ارزشی ندارد»!

با این وصف، کسی که موادّ مخدّر و دخانی را می‌فروشد مستحقّ ثمن آن‌ها نیست و اگر ثمن آن‌ها را بگیرد، چیز حرامی را گرفته و مال مردم را به باطل خورده، در حالی که خداوند فرموده است: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لَا تَأْکُلُوا أَمْوَالَکُمْ بَیْنَکُمْ بِالْبَاطِلِ» (نساء/ 29)؛ «ای کسانی که ایمان آوردید! اموال یکدیگر را میانتان به باطل نخورید»؛ همچنانکه دادن ثمن آن‌ها به او توسّط خریدار نیز جایز نیست؛ چراکه خداوند فرموده است: «وَلَا تُؤْتُوا السُّفَهَاءَ أَمْوَالَکُمُ الَّتِی جَعَلَ اللَّهُ لَکُمْ قِیَامًا» (نساء/ 5)؛ «و اموال‌تان را که خداوند برای شما پشتوانه‌ای قرار داده است به سفیهان ندهید»؛ بلکه بعید نیست فروشندگان و خریداران عمده‌ی این گونه مواد، افساد کنندگانی در زمین و شایسته‌ی کیفر محاربان باشند؛ چراکه تبعات مرگبار شیوع این موادّ سمّی در میان مسلمانان پوشیده نیست، تا حدّی که می‌توان اقدام به آن را مانند اقدام به قتل عمد دانست و خداوند به هر چیزی آگاه است.

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی